За Фирмен Указател | За контакти | Регистрация | Вход
Български Английски

ПРОДУКТИ

 

 ТРАЙНО ПЛЪЗГАЩО ПОКРИТИЕ ЗА ДВИГАТЕЛ

SX6000 е последната най-ефективна технологична разработка на субмикронната тежка “PTFE” формула за бързо и интензивно покритие на триещи се повърхности. Финото покритие при едно третиране осигурява защита на двигателя за минимум 80 – 100 000 километра.
Резултатите от изпитанията на SX6000 са признати от АМЕРИКАНСКАТА ХИМИЧЕСКА АСОЦИАЦИЯ, ASTM Sequence IIIE /тест, доказващ намаленото износване до 88%, както и от ТЕХНОТЕСТ-България и лабораториите на GOTTLOB USA, TUV Германия, Алианц Германия.
Двигателят работи по-добре и експлоатационният му живот се удължава значително поради намаленото износване.
SX6000 на QMI е за всички двутактови и четиритактови бензинови и дизелови двигатели.
НАЧИН НА УПОТРЕБА И ДОЗИРОВКА
Източете маслото и сменете масления филтър. Разклатете добре опаковката в продължене на 2-3 минути. Сипете в охладения двигател 80% от основното масло с което зареждате автомобила и добавете 20% SX6000. Стартирайте двигателя да работи на място 15-20 мин. След това потеглете, като постепенно увеличавате натоварването на двигателя, но без да го претоварвате.
ПОЛЗАТА ОТ SX6000
• Намалява триенето и износването на всички триещи се повърхности до 88%.
• Намалява разходът на гориво над 6% и разходът на масло.
• Осигурява защита при сухия студен старт.
• Повишава компресията и мощността.
• Намалява масленокиселинната корозия.
• Покритието от PTFE-тежък частици върху метала е до 2 микрона.
ЗАПУШВАНЕТО НА МАСЛЕНИЯ ФИЛТЪР Е НЕВЪЗМОЖНО.
ВНИМАНИЕ: Трябва да се третират само разработени автомобили
с пробег над 5 000 км
Гаранцията на производителя не се нарушава, тъй като техническите показатели отговарят на най-съвременните показатели за качество. Ако при инцидент автомобилът Ви остане без масло, спокойно със скорост до 60 км/ч. можете да отидете до най-близкия сервиз, където ще отстраните повредата.

ТРАЙНО ПОКРИТИЕ ЗА ТРИЕЩИ СЕ ПОВЪРХНОСТИ
В СКОРОСТНАТА КУТИЯ
SX6000 е резултат на високоефективна QMI-разработка. Осигурява бързо, интензивно, фино и трайно покритие на триещите се метални повърхности в скоростната кутия с PTFE-тежък. Понижава съпротивлението и триенето до 88%, намалява работната температура, понижава шума и вибрациите. Вместо метал върху метал се трият едно върху друго две PTFE /политетрафлуоретилен/-покрития.
PTFE е единственото синтезирано досега в света вещество, което създава покритие, намаляващо триенето в най-висока степен.
УПОТРЕБА, НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ И ДОЗИРОВКА
ВАЖНО: Изберете подходящия продукт за вас чрез определяне на съответния вискозитет по SAE, на базисното масло.
Едно третиране на скоростната кутия с SX6000 е достатъчно за целия й живот. При фабрично нови автомобили SX6000 се прилага след пробег от 50 000 км. Необходимо е да се източат 20% от маслото в скоростната кутия и да се заменят с SX6000. При по-стари скоростни кутии /над 50 000 км пробег/ пълната смяна на маслото е препоръчителна. При автоматични скоростни кутии се източват 250 мл от маслото и се заменят със същото количество SX6000, преднанзначено за автоматични скорости.
ВНИМАНИЕ: В случай на непредвидена загуба на масло, защитното покритие осигурява един гарантиран резерв от време за движение на автомобила до решаване на проблема.
ЗАБЕЛЕЖКА: Преди употреба разклащайте интензивно шишето в продължение на една минута.
 
QMI МЕТАЛ ПРЕП
За промиване на двигател и универсално почистване
ОПИСАНИЕ
УПОТРЕБА ЗА ПРОМИВАНЕ НА ДВИГАТЕЛИ:
Метал Преп съдържа детергенти, които не увреждат двигателя и не разлагат лубрикантите, които поддържат мазителната способност и предотвратяват рушенето на уплътненията, тъй като не съдържа силни разтворители. Силно почистващото действие на продукта разяжда и почиства окислената утайка, катрановите отлагания и осмоляването в порите на металните повърхности и разтваря нагара. В двигатели с вътрешно горене Метал Преп:
• освобождава клеясали бутала и клапани;
• почиства картера;
• почиства маслените канали;
• Метал Преп помага за подготовка на двигателя за третиране с SX6000.
УПЪТВАНЕ:
- доведете двигателя до работна теммпература;
- добавете от продукта, 10% или 0.500ml за всички леки автомобили.
- двигателят да работи 10-15 минути;
- спрете двигателя и веднага източете маслото;
- за универсално почистване разредете с вода във вана според степента на замърсяване от 1:5 до 1:15.
ЗАБЕЛЕЖКА: Когато добавите Метал Преп, двигателят трябва да работи на ниски обороти, за да се избегне “неочакван удар” от нагар и твърда грес по отвора на колектора на ауспуха.
ВНИМАНИЕ: При попадане в очите, изплакнете в продължение на 15 минути и отидете на медицински преглед! При поглъщане, изпийте достатъчно количество вода и отидете на лекар!
 
 
LEC WEC
За спиране на течове от гумени уплътнения /семеринги/
Бързоързоързоързо. Трайнорайнорайнорайнорайно. Сигурноигурноигурноигурноигурноигурно.
За всички гумени уплътнения на двигатели, скоростни кутии, както и автоматични скорости и скорости с масло ATF, за диференциали, сервоуправления, за всички машини, при които има теч на масло. Също така и за профилактика при по-старите агрегати. LEC WEC е пригоден за всички масла.
НЕ СЪДЪРЖА ХЛОР.
Този продукт е универсално средство за вече пропускащи масло уплътнения на двигатели, скоростни кутии /също и автоматични скоростни кутии с масло ATF/, диференциали, сервоуправления и за всички машини и хидравлични системи. Той стабилизира всяко гумено уплътнение, предпазва го от изсъхване, втвърдяване, свиване и образуване на кристали. Когато има маслени течове, употребата на LEC WEC показва бързо и трайно действие – той импрегнира дефектното уплътнение за дълго време. Помага бързо и трайно и в промишлеността.
LEC WEC спестява традиционния ремонт и замяната на части, както и разходите при отстраняването на проблеми, свързани с маслените течове.
LEC WEC е незаменим продукт като профилактично средство за всички машини, сксоростни кутии и хидравлични системи и най-вече за автомобили, които са на 5 и повече години.
LEC WEC е продукт за всички видове масла, може да се прилага навсякъде и от всички алтернативи е най-ефективният.
ИЗПОЛЗВАНЕ:
Просто се изливат 3% LEC WEC в маслото на агрегата.
 
ТРАЙНО ПОКРИТИЕ ЗА ТРИЕЩИ СЕ
ПОВЪРХНОСТИ В ДВУТАКТОВИ ДВИГАТЕЛИ
SX 6000 е най-трайното покритие за всички видове триещи се повърхности в двигателя.
SX 6000
• Ограничава разходите за гориво и масло.
• Намалява вредните съставки.
• Удължава живота на всички детайли.
• Дава защита на сухия студен старт.
• Намалява масленокиселинната корозия.
• Понижава триенето и намалява износването на двигателя до 88%.
УПОТРЕБА, НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ И ДОЗИРОВКА:
Двгателят да е студен. Въздушният филтър да се отстрани от карбуратора, да се форсира двигателят, за да не спре. Вливането на 60 мл от продукта да стане за 60-75 секунди през отвора на карбуратора към въздушния филтър, посредством голям шлаух, за да се избегне изтичане навън. Третирането на двигателя да не се извършва в затворено помещение, а на открито.
Преди употреба разклатете опаковката в продължение на 4-5 минути.
При повече карбуратори третирането на всеки става отделно при студен двигател.
Въздушният филтър да се постави обратно при работещ двигател.
Двигателят трябва да работи 10 минути без голямо натоварване.
Последващо третиране след 50 000 км.
ДОЗИРОВКА: на 25 кс една опаковка от 60 мл SX6000.
 
 
ЛАКОВО ПОКРИТИЕ С PTFE
(ПОЛИТЕТРАФЛУОРЕТИЛЕН) ЕФЕКТ
Напълно устойчиво на ултравиолетови (UV) лъчи.
Лаковите политури с восък издържат на UV лъчение само около два месеца, след което политурата и лакът загубват своя блясък. Ако желаете да избегнете този ефект, най-доброто решение е SX6000-лаково покритие. То образува здраво PTFE-тежък покритие върху повърхностите. PTFE-тежък не пропуска UV-лъчите и предпазва лака от тяхното въздействие. Покритието не пропуска въздух и киселинни вещества.
SX6000-лаково покритие има степен на гранулиране, използвана само от QMI и осигуряваща защитно покритие от 900 частици на кв. см.По този начин колата с бял цвят остава бяла.
УПОТРЕБА:
Нанасянето да се извършва върху неголеми участъци (0,5м² ). Повърхността трябва да е хладна. Нанася се леко с мека шайба или на ръка, след което внимателно с чист парцал се полира. Ако искате автомобилът Ви да изглежда като нов, препоръчително е да се третира отново след 14 дни. Трайност – 12 месеца.
ВНИМАНИЕ: Вече има PTFE-съдържащи политури на пазара. Повечето от тях съдържат свързващ носител на водна основа, който не е устойчив на UV лъчение. Пожълтява и загубва здравината си.

ДЕЗОКСИДАТОР НА БОЯ
Премахва оксидацията от боята, без да оставя драскотини.
УПЪТВАНЕ
Преди употребата на продукта навлажнете повърхността на автомобила. Нанесете върху студена и влажна повърхност. Ако повърхността не е охладена, полейте със студена вода преди нанасянето на продукта. Извършвайте процедурата на сянка. Поставете QMI-ДЕЗОКСИДАТОРА върху чиста мека материя или върху полираща шайба с мека платнена подложка и го нанесете върху повърхността на боята с кръгови движения. Разнесете продукта равномерно, като го втривате, така че да осигурите пълно покритие на цялата повърхност. Когато повърхността е готова, отстранете меката подложка върху шайбата и измийте с топла сапунена вода.
Отстранете излишното количество QMI-ДЕЗОКСИДАТОР и оксидиралите остатъци, като търкате с мека ичиста материя или с мека полираща шайба.
QMI-ДЕЗОКСИДАТОРЪТ е на водна основа, така че пълно подсушаване не е необходимо.
ВНИМАНИЕ: Ако се погълне, не предизвиква повръщане и трябва да се извика веднага лекар! Да се пази от деца!
 
 
ДОБАВКА КЪМ ГОРИВОТО
БЕНЗИН, ДИЗЕЛ, ГАЗ
SX6000 – добавка към горивото е концентрат, предназначен за бензинови и дизелови двигатели. Продуктът осигурява перфектна работа на двигателя, като свързва горивото с попадналата в него вода и тя безпроблемно преминава през горивната система.
SX6000 – добавка към горивото разтваря смолистите наслоявания в помпите за впръскване на гориво и в дюзите.
Цялата горивна система се почиства. Осъществява се пълно изгаряне. Осигурява се добра функция на мазане на клапаните, които рядко имат добро мазане, особено при безоловното гориво, от което се повишава мощността, а отработените газове са изчистени от вредни съставки.
ПРИЛОЖЕНИЕ И ДОЗИРОВКА
При всяко второ пълнене на резервоара с 50-60 литра бензин се добавят 50 мл от препарата.
За дизелово гориво се добавят 100 мл на 50-60 л дизел.
ВНИМАНИЕ: При употреба използвайте мерителните деления от 50 мл, отбелязани върху опаковката.
 
 
QMI ЗАЩИТЕН КРЕМ
Максимална защита на кожата в:
• Сервизи
• Индустрия
• Лаборатории
• Салони за красота
• Ресторанти
• Домакинство и градинарство
НАЧИН НА УПОТРЕБА
• Сложете малко количество върху ръцете и нанесете равномерно, под ноктите и в гънките на кожата.
• До 5 минути се образува невидим защитен слой траещ часове, дори след измиване!
• За максимална защита нанесете отново след 4 часа.
ПРИЛОЖЕНИЯ
• Защитава кожата от поемането на вредни химикали.
• Защитава от одраскване, раздразняване, обелване и изсушаване.
• Запазва чувствителността на кожата, позволява й да диша и изпотява.
• Подхранва кожата с овлажнители, ланолин и витамин Е.
• Предпазва от алергична реакция причиняваща се от разтворители, перилни препарати и др.
 
 
ЗА ДВИГАТЕЛИ С ПОМПА ДЮЗА И СИНТЕТИЧНИ МАСЛА
С технологията помпа-дюза Фолксваген издигнаха по-високо летвата за мощност и икономичност. За да се постигне обаче това предимство, трябваше да се обърне сериозно внимание на някои места в двигателя – затова беше необходимо и ново масло.
Повърхностният слой от SX-6000 „тежък” РТFE е идеален за третирането на двигатели с помпа-дюза. Особено обстоятелството, че РТFE притежава свойството с повишаване на налягането прогресивно да намалява коефициента на триене (това е абсолютно изключение в областта на физиката), го прави идеален партньор на двигателя с помпа-дюза. Понеже действието на слоя е на местата, които се намират под най-високо налягане, е още по-силно от там, където налягането е „нормално”.
Триенето е едно зло, с което най-успешно се води борба с помощта на SX-6000. Предимствата са големи особено при двигатели, при които се получава високо налягане!!!